Nebeský dort - náročný, ale vpravdě nebeský 

Na podklad (4 placky):

750g másla

4 žloutky

2 celá vejce

400g cukru

750g hladké mouky

6 bílků

Na mandlovou hmotu:

250g nastrouhaných mandlí

150g cukru

troška vanilky

troška skořice, citrónové kůry

2 lžičky citrónové šťávy

Na ozdobení:

1 l smetany ke šlehání

100g cukru

vanilka, hlt rumu

jahody dle chuti

1. Máslo utřete se žloutky do pěny, smíchejte s celými vejci, cukrem a moukou, nechejte stát v chladu.

2. Těsto rozdělte na 4 díly. Dortový plech vymažte, nebo použijte pečící papír, 1 díl těsta naneste natenko nožem.

3. Ušlehejte pevný sníh ze 6 bílků.

4. Udělejte mandlovou hmotu: nastrouhané mandle smíchejte s cukrem, vanilkou, skořicí, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou.

5. Na podklad (1 placka) natřete 1/4 sněhu, na ni jako třetí vrstvu nasypte ¼ mandlové hmoty.

6. Placku upečte do světle hněda

7. Stejně udělejte i ostatní placky a nechte 12 hodin uležet.

5. Ušlehejte 1 l šlehačky (možno i se ztužovačem) se 100 g cukru, vanilkou a hltem rumu.

6. První placku potřete šlehačkou, naklaďte nakrájené jahody, překryjte druhou plackou, atd. Navrch dejte zbylou šlehačku a ozdobte jahodami. Dort je možné nechat uležet několik hodin, nebo konzumovat ihned, pak jsou placky spíše křupavé (i tak je ale velmi dobrý).