Šťavnatý koláč - velmi dobrý a přitom jednoduchý

300g jahod

100 g cukru na prosypání jahod

lžíci škrobu

200g polohrubé mouky

200g hrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

180g krupicového cukru

1 vejce

250ml podmáslí

125ml rostlinného oleje

tuk na vymaštění plechu

Na drobenku:

250g hrubé mouky

100g másla, chladného a nakrájeného na kousky

250g krupicového cukru (můžete použít i hnědý)

1. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.

2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.

3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem. Poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.

4. Troubu předehřejte na 220 stupňů, horkovzdušnou na 200 stupňů. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.

5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30-45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí - když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.